Народните представители подхванаха на първо четене бюджета на ДОО. Целите на

...
Народните представители подхванаха на първо четене бюджета на ДОО. Целите на
Коментари Харесай

Парламентът подхванаха на първо четене бюджета на ДОО

Народните представители подхванаха на първо четене бюджета на ДОО. Целите на проектозакона са главно три. На първо място - гарантиране на законово заложените осигурителни права и отговорности на българските жители при съблюдаване на правилото за равнопоставеност посред им и баланс сред техните ползи и ползите на осигурителите.

На второ място, цели се повишение на осигурителната отбрана в синхрон с упованията за икономическото развиване и динамичността на общото витално ниво в страната. На трето място - възстановяване отбраната на най-уязвимите групи лица.

С проектозакона се основават условия осигурителните доходи да покриват по-голям дял от разноските за пенсии, компенсации и помощи. Видно е от показаната нагоре информация, че общата сума на приходите от осигурителни вноски и неданъчни доходи нарастват по-бързо, в сравнение с общите разноски и предоставените прехвърляния. В резултат на това, без значение че прехвърлянето за покриване на дефицита от средства от 11 милиарда и 36 милиона лв. пораства в номинално изражение с към 811 милиона лв. по отношение на закона за 2023 година, неговият дял от общите разноски понижава от 46,9 на 100 през 2023 г. до 45,3 на 100 през 2024 година

Основните параметри на законопроекта са следните: доходи в размер на 24,3 млрд.лв., в това число 11,0 млрд.лв. или 45 % от приходната част, от получени спомагателни прехвърляния от централния/държавния бюджет за покриване на дефицита от средства. В разходната част по фондове най-големият недостиг е във фонд " Пенсии "  в размер на 10,8 милиарда лева.; фонд " Пенсии за лицата по член 69 " - 264 млн.лв. и фонд " Общо заболяване и майчинство " - 105 млн.лв.

В плана на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година са заложени следните политики по осигурителните приходи и осигурителните заплащания:
Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на сто; Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.; Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева.; Определя се нов размер на оптималния застрахователен приход. за всички обезпечени лица - 3 750 лева.; Определя се и нов размер на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от член 68, алинея 1 от КСО - 580,57 лева от 1 юли 2024 г.; Не се вършат вноски за фонд " Гарантирани вземания на служащите и чиновниците " ; Определя се оптимален размер на обезпечените вземания по член 22, алинея 2 от Закона за обезпечените вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя за 2024 година - 2 332,50 лева.; Запазва се размерът на компенсацията за развъждане на дете до две годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) -780 лева.; Запазва се размерът на еднократната помощ при гибел на обезпечено лице - 540 лева.; Запазва се минималният дневен размер на компенсацията за безработица - 18 лева и се усилва оптималният дневен размер - на 107,14 лева
Предвидено е, че за 2024 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се равнява на 3 400 лева. Добавката от пенсията на умрял брачен партньор се усилва, като вместо досегашните 26,5 на 100 е планувано тя да бъде 30 на 100 от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР